Koelstof

Het tijdschrift voor milieuactivisme

Onafhankelijk

Gratis beschikbaar

🎙️ Nieuw: we lezen onze artikels nu ook voor op Spotify!

Milieu-actie: waar te beginnen?

Matthias en Elias Kruithof

Bij Koelstof moedigen we elke vorm van milieuactivisme erg aan. On est plus chaud que le climat! We willen milieuactivisme ook veel toegankelijker maken! Daarom maakten we dit overzicht. Klaar om te beginnen als activist? Gelukkig zijn er in België tal van schitterende organisaties actief waar je al je activistische goesting kwijt kan. Ze staan allemaal te popelen om je te mogen ontvangen. We stellen ze graag aan je voor - en kiezen maar!

lees verder >

Ecocide: een nieuw misdrijf?

Niels De Ridder en Elias Kruithof

Op 27 mei trok de eerste ecocide-mars door de straten van Brussel. Op de trappen van het afbrokkelende justitiepaleis voerden de actievoerders een levendig toneeltje op. Een monster met vele koppen, symbool van grote internationale vervuilers, wordt verdreven door vrouwe Justitia, geflankeerd door advocaten, die het bedreigde milieu te hulp schieten. De deelnemers eisten twee uur lang de erkenning van ecocide als internationaal misdrijf. Want binnenkort kan een heel nieuw tijdperk in de juridische klimaatstrijd beginnen.

lees verder >

Doorgelicht: de Vlaamse verkiezingsprogramma's

Justine Soete

Heeft CD&V al een nieuw doel voor bomen of denken ze nog steeds dat die enkel dienen om te kappen? Wil PVDA alle klimaatwetenschappers in de Goelag? Lost een nog onbestaande technologie voor N-VA alle klimaatproblemen op? Hoe ziet de sprookjeswereld van Groen eruit, waar klimaatbeleid niets kost? Is het voor Vlaams Belang allemaal de schuld van de transmigranten of toch van de EU? Wil Open Vld luchtvervuiling privatiseren? Hoopt Vooruit klimaatverandering terug aan de onderhandelingstafel te krijgen door te staken Politieke partijen schrijven naar aanloop van verkiezingen steeds ellenlange verkiezingsprogramma’s die maar weinig mensen lezen. In deze reeks zoom ik in op verschillende milieuthema’s in de verkiezingsprogramma’s van de Vlaamse politieke partijen van het verkiezingsjaar 2019.

lees verder >

Over de windmolen en de buurtbewoner

Matthias

Stel je de volgende situaties voor. Er worden plannen bekend gemaakt voor het bouwen van een aantal windturbines in je buurt. Of er wordt aangekondigd dat er parkeerplaatsen moeten verdwijnen in een straat zodat er ruimte is om de straat te vergroenen. Voor de aanleg van een fietspad wordt een straat versmald waardoor de maximumsnelheid naar vijftig moet. Als milieuactivist voel je de bui al hangen: voor je het weet worden er zwarte vlaggen uitgehangen, worden er buurt-, beschermings- en reddingscomités samengesteld en staat de lokale pers in de rij om interviews met onthutste buurtbewoners af te nemen. Al snel beticht je de buurtbewoners van kortzichtigheid, conservatisme, het louter nastreven van individuele belangen, een not in my back yard-houding en wijs je hen op hun persoonlijk aandeel in de vernietiging van de planeet en alles waar je voor staat.

lees verder >


Pleidooi - tegen individuele verhalen

Elias Kruithof

De klimaatcrisis aanpakken veronderstelt altijd concrete acties. Grote en kleine acties: van deelnemen aan betogingen tegen een bepaald beleid van grote organisaties, tot ingrijpen in je dagelijks leven zoals het mijden van vlees en lange vliegreizen. Zulke acties vragen een beetje moed - ze zijn niet vanzelfsprekend. Want met zulke acties ga je vaak in tegen een bepaalde mainstream en daarbij vragen wij ons vaak af: waarom eigenlijk? Wij klimaatactivisten, groot en klein, zijn dus vaak op zoek naar dingen die ons motiveren om concrete klimaatacties te ondernemen. We zijn steeds op zoek naar krachtige verhalen die een antwoord bieden op de vraag waarom we klimaatactie ondernemen. In deze tekst pleit ik voor een bepaalde vorm van zulke verhalen: laat deze vooral bovenindividueel zijn!

lees verder >

Poëziehoekje - Het Meezennestje

Sien De Ridder

Een echte poëzieliefhebber kent zijn klassiekers, en welke dichter belichaamt meer de Vlaamse poëtische canon dan Guido Gezelle? Al was uw literatuuronderwijs op de middelbare school huilen met de pet op, de kans is groot dat u toch al minstens gehoord hebt van Gezelle. (Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat hij blijkbaar een buitensporig groot hoofd had, hoe meer men weet!) Gezelle is moeilijk een milieuactivist te noemen, maar hij weet in zijn gedichten wel precies de drijfveer voor veel milieuactivisten te vatten, namelijk de verwondering om de schoonheid van de natuur, van waterdruppels tot bloemen, van kersen tot schaatsenrijders.

lees verder >

Wil je meer van ons lezen? Klik hieronder meteen door naar onze meest recente edities!

Editie 2 | augustus 2021

Ga verder naar editie 2 >

Beste lezers,

Wat leuk om jullie weer terug te zien! We stellen jullie graag onze tweede editie van KOELSTOF voor. Met dit tweede vaccin voor milieuactivisten willen we jullie immuun maken tegen klimaatontkenners of mensen die het allemaal al lang opgegeven hebben, of gewoonweg niet bezig zijn met de klimaatverandering. En wat was ons leefmilieu aan het veranderen tussen de edities. Verschrikkelijk. De klimaatcrisis laat zich voelen.

Deze editie biedt elk wat wils! Ga op zoek naar onze verslagen van milieuacties door reporters ter plaatse, een interview met ervaren activisten, allerlei milieutips of poëzie voor de romantische ziel. Bovendien houden we je op de hoogte van actuele begrippen die je vaak hoort bij klimaatactivisme, we schreven een stuk over verzet tegen milieumaatregelen en ja ja, we zijn begonnen aan een doorlichting van de Vlaamse partijprogramma’s!

“Waarom spreken jullie niet consequent van klimaatactivisme? Hoe maken jullie het verschil tussen klimaat en milieu? Pas daarmee op, want dat is belangrijk.” Die vraag kregen we verschillende keren na onze eerste editie. We gaan er graag kort op in maar eerst de termen zelf even uitleggen. Het milieu betekent onze biologische leefomgeving of het geheel van voorwaarden en invloeden die voor het leven van organismen zoals mens, dier, plant en voor levensgemeenschappen van essentieel belang zijn. Het is dus de omgeving waarin we leven. Het klimaat slaat op het gemiddelde weer op lange termijn (bv. 30 jaar). Dus: het klimaat is altijd deel van het milieu, maar niet omgekeerd. Het zijn dus geen synoniemen. Moeten we dan goed oppassen hoe we de woorden gebruiken?

‘Het klimaatprobleem zien als een milieuprobleem, kan de ernst van de klimaatverandering minimaliseren of ons op de foute problemen doen focussen,’ wordt wel eens gezegd. Ze hebben gelijk. Het is natuurlijk niet zo dat, wanneer het beter gaat met het milieu (bv. kwaliteit van water gaat erop vooruit) dat het daarom ook goed gaat met het klimaat. En de klimaatverandering is ons grootste probleem. We moeten dus goed blijven zoeken hoe we actie moeten voeren tegen klimaatverandering! Klimaatactivisten, allemaal samen! Je zou ook kunnen zeggen dat een verkeerde omgang tussen mens en milieu een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering is. Dan moeten we op zoek gaan naar hoe we dat beter kunnen doen en ons milieu is vaak een goede motivator voor verandering. Milieuactivisten, allemaal samen!

We moeten vooral klimaatvriendelijk en dus milieubewust leven, en ons tijdens acties niet onderling laten verdelen door termen. Laat ons samen actie voeren tegen allerlei vormen van slechte milieuverandering, en vergeet daarbij zeker de klimaatverandering niet. Maar dat onderscheid is niet zo belangrijk bij de uitvoering van onze gezamenlijke acties. Klimaatactivisten en milieuactivisten, iedereen, allemaal samen!

On est plus chaud que le climat!

De redactie

Editie 1 | juni 2021

Ga verder naar editie 1 >

Beste lezers,

C’est parti! Met veel trots stel ik jullie onze eerste editie van KOELSTOF voor. Een gratis en onafhankelijk tijdschrift dat milieuactivisme in de kijker zet en meebouwt aan plaats voor milieudebatten.

Om een toekomst te verzekeren die leefbaar is moet er heel veel gebeuren. En de tijd dringt. Zonder de moed erdoor te verliezen, vroeg ik me vaak af: hoe kan ik bijdragen aan die toekomst? De moed die ik nodig had om me dat af te vragen had een duidelijke oorzaak: ik ben niet alleen. Er zijn veel anderen die zichzelf precies dezelfde vraag stellen - mensen die op zoek zijn naar hoe ze kunnen bijdragen aan een betere toekomst.

De klimaatmarsen staken me aan en de COVID-lockdown gaf me tijd. Dat had ik nodig om de pen uit te kiezen als een werktuig. Schrijven kan ongetwijfeld bijzonder krachtig zijn. Na een paar uur peinzen, schrijven, luisteren, typen en lezen had ik een eerste idee af en vond ik mezelf helemaal gereed om een belangrijker ding vast te nemen: mijn GSM. Hop, bellen maar! Naar wie? Dat was niet moeilijk. “Jow jow jow, ik heb hier een idee’tje. Mag ik dat eventueel eens digitaal voorstellen? Kan jij dinsdagavond?”. Grote dingen veranderen doet niemand alleen. Zo alleen zou het in elk geval niet goed komen (en niet half zo plezant zijn).

Arthur, Justine, Matthias, Michiel, Niels, Sien en Valentijn - we begonnen er aan en stopten niet. We zijn eigenlijk nog steeds aan het beginnen! Na veel opzoekingen, schrijven, herschrijven, digitale vergaderingen (en twee in het echt!) en een zoektocht naar de organisatie van de redactie stellen we u met veel trots ons eerste nummer voor. In dit nummer vind je onze reportages, pleidooien, analyses, milieutips en nog meer. We horen zeer graag wat je ervan vindt maar laat het u vooral smaken.

On est plus chaud que le climat!

Elias

Wil je graag via mail op de hoogte gehouden worden van onze nieuwe edities?

📝 Vul dan hier het contactformulier in >

Je kan ons ook financieel steunen door ons een Ko-fi te kopen. 💚

Voor de prijs van een koffie geef je ons een budget om bijvoorbeeld publiciteit te maken. Zo bereiken we meer mensen en trekken we schrijvers aan die aan de diversiteit en kwaliteit van ons tijdschrift bijdragen.

✔️ Steun ons via onze pagina op Ko-fi: https://ko-fi.com/koelstof >

Vind ons op Facebook en Instagram !