Editie 4 - SUV

SUV'erds aan het woord

We openen onze SUV-editie graag met een video van gesprekken die we hadden met SUV-eigenaars. Op een mooie winterdag trokken we naar een willekeurige parkeerplaats in Vlaanderen, met één doel: wat drijft de bestuurders van een SUV?

Week 3 | Enkele feiten over auto's

09/02/2022 - door Michiel

Toen ik besloot om wat feiten over SUV’s te verzamelen, dacht ik dat het een gemakkelijke opdracht was. Ik ging ervan uit dat de cijfers voor zich zouden spreken. Maar van zodra ik begon te graven, merkte ik dat veel berichtgeving over SUV’s sterk gekleurd is. Jesse Frederik bijvoorbeeld, start zijn artikel in De Correspondent met wat cijfers over de Mercedes G500 4x4². Dit is werkelijk een monsterauto, maar is in mijn ogen niet representatief voor de 45% van de verkochte auto’s die wel allemaal SUV’s genoemd worden. In veel artikels worden cijfers ook niet gecorrigeerd voor het feit dat er nu meer SUV’s rondrijden dan vroeger: het feit dat alle SUV’s samen nu meer uitstoten en meer ongevallen veroorzaken dan pakweg 10 jaar geleden, betekent dus niets zonder deze correctie. Dit maakt voor mij veel argumentatie tegen SUV’s jammer genoeg minder geloofwaardig, terwijl ook ongekleurde cijfers voor zich kunnen spreken.

Lees verder >

Week 5 | Hoe de SUV's de reclamehelden van de elektrische auto's worden

25/02/2022 - door Valentijn

Januari is de maand van het autosalon, en ondanks het feit dat het feest dit jaar niet kon doorgaan, was dat weer goed te merken. Nieuwe elektrische auto’s werden in alle kleuren en maten aangeprezen: op de billboards langs de weg naar het werk, op YouTube tijdens het recept voor vegetarische lasagna of misschien in een reclamespot midden in de film. Sommige mensen hebben er zich misschien aan geërgerd, maar laten we zeggen dat niemand er ‘s nachts van wakker heeft gelegen.

Lees verder >