Reporter ter plaatse - 400m² Greenwashing

Reporter Ter plaatse - 400m² Greenwashing

Door Justine

26 mei, 9.51 uur ‘s ochtends. Een groepje van een tiental fotografen en journalisten staan aan het Luxemburgplein in Brussel. Geduldig wachten ze af. Een beetje verder kijkt een vrouw in een groene broek, rubber laarzen en regenjas naar de hemel. Grijs maar droog, denkt ze opgelucht. Niet veel later rijdt een witte bestelwagen omringd door vier stewards het plein op. Safety first, dit is een voetgangerszone. In een mum van tijd laden een tiental activisten in groene overalls het busje uit en beveiligen met verkeerskegels een zone voor de ingang van het Europees Parlement. Terwijl de security nog verward overlegt en de activisten aanspreekt, gutst het groene water al over het plein. In twee minuten tijd is 400m² groen gekleurd. Een aantal activisten verspreiden het groene water met grote verfrollen. Anderen plaatsen grote “opgepast slipgevaar” borden. Aan de agenten die het plein op wandelen besteden ze geen aandacht. In alle beweging ziet niemand hoe twee klimmers de ingangspoorten van het Europees Parlement opklauteren en een spandoek laten zakken. “Stop greenwashing European farming”.

Op hetzelfde moment leggen vertegenwoordigers van de Europese regeringen, het Europees Parlement, de Europese Commissie en het voorzitterschap van de Europese Raad in het gebouw van het Europees Parlement de laatste hand aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB of CAP). Dit plan legt voor de komende 7 jaar het landbouwbeleid van de Europese Unie vast, goed voor een derde van het totale EU budget. De EU-politici willen dit akkoord verkopen als een groene hervorming, maar uit analyse blijkt dat het zuiver greenwashing is. Zo blijven incentieven voor grootschalige landbouw en intensieve veeteelt sterk aanwezig, met alle negatieve gevolgen van dien voor klimaat, natuur, biodiversiteit en kleine boeren.


Terwijl de laatste interviews worden afgenomen en camera’s voor de laatste keren rond de activisten cirkelen voor de perfecte foto, geeft de politie het signaal dat het tijd is om op te kramen. Klimmers komen naar beneden, spandoeken worden opgerold. Een halfuur later is alles opgeruimd. Actie geslaagd, denkt een activist op de trein naar huis en kijkt naar de letters die met stift op haar arm staan geschreven.


#VoteThisCAPdown