Reportage - Iedereen Advocaat voor het klimaat

Sien - 13 juni 2021

Op 14 maart verzamelt een diverse groep advocaten te Leuven. Exact honderd mensen, gekleed in zwart-wit, nemen plaats op de anderhalve-meter-van-elkaar-getekende kruizen op het Ladeuzeplein onder het motto “Iedereen advocaat voor het klimaat”. Een verbond van verschillende Leuvense klimaatorganisaties, Greenpeace, Students for climate, Youth for climate, Green Office Kuleuven en Extinction Rebellion, zette deze actie op poten om hun steun te betuigen aan de aanklagers in de Klimaatzaak. Op deze manier willen ze de politiek nog maar eens wijzen op hun plicht om de aankomende klimaatcatastrofe als niet af te wenden, dan wel zo veel mogelijk af te zwakken. Dat is ook de reden waarom Lotte (12) er vandaag bij is: “Als we nu niks aan het klimaat doen dan gaan we het in de volgende jaren niet meer redden. Ik vind dat we een toekomst nodig hebben”.

“Waar is dat draagvlak?” “Hier is dat draagvlak!”, klinkt het luid. De beiaard speelt Laat ons een bloem en Bella Ciao, liedjes die niet kunnen ontbreken bij elke zichzelf respecterende protestactie. Voor Kristien (23) is het de eerste protestactie die ze bijwoont: “Het klimaat gaat iedereen aan en ik ben deel van iedereen, daarom ben ik hier”. Ze is tevreden met de actie en wijst op de verscheidenheid van de deelnemers: “Er is een zeer ruim assortiment van mensen aanwezig, jong tot oud”.

Ook dichter Geert Simonis vindt het belangrijk om er vandaag bij te zijn. “Als leerkracht secundair onderwijs kom ik voortdurend met de jongere generatie in contact, en dan is klimaat natuurlijk een belangrijk thema”, zegt hij, “Ik zie hoeveel van mijn leerlingen die uit wijken als Schaarbeek en Molenbeek komen nu al last hebben van de stijgende hitte”. Met Zwemlessen voor later (uitgeverij Vrijdag), een dichtbundel gemaakt door het dichterscollectief Klimaatdichters, in de hand kalkt hij verzen op de kasseien van het Ladeuzeplein. Kunst en activisme, een tijdloos duo. “Poëzie kan er voor zorgen dat ook de mensen die momenteel nog niet rechtstreeks last hebben van de klimaatopwarming het toch ernstig nemen. In het Engels spreken ze van the battle for the minds and the hearts. De minds zouden eigenlijk al lang overtuigd moeten zijn. Kunst, waarin het activistische en het emotionele gecombineerd worden, zou ervoor kunnen zorgen dat we ook de hearts meekrijgen. Als alle mensen die van poëzie houden samenkomen met de mensen die van toneel houden, en van muziek houden, en de mensen die van voetbal houden, als we iedereen kunnen verzamelen en engageren en motiveren, behalve misschien nog die grootbanken en olielobbies, dan hebben we al een mooie meerderheid, nietwaar?”