Edities

Om de twee maand brengt KOELSTOF een nieuwe editie uit. Hieronder vind je een overzicht van alle edities sinds juni 2021.

Editie 3 | November 2021

Beste lezers,

Liefste milieuactivisten,


Niet enkel in Glasgow werken we aan het klimaat (het is te zeggen, laat ons hopen dat ze daar aan het klimaat werken). Tijdens de COP26 werd ook onze derde editie een feit! Er is ondertussen wel heel wat veranderd. Zo hebben we de volledige website aangepast en zijn onze edities niet meer als PDF beschikbaar. Bovendien zullen we vanaf nu bovendien af en toe content posten buiten de edities om. Hou dus zeker onze website in het oog!


Deze editie gaat over de klimaatmars, we beschrijven de inhoud van Vlaamse verkiezingsprogramma's over energie en we presenteren een stuk over de levensduur van elektrische toestellen voor u in petto. In deze derde editie kom je te weten wat Solarpunk eigenlijk betekent en nog zo veel meer. Bovendien bevat deze editie een primeur: audioreportages! Beluister zeker ons kort gesprek met de immersympathieke Nic Balthazar, die ons vertelt waarom klimaatmarsen belangrijk zijn. We maakten ook een audioreportage van de eerste post-covid klimaatmars.


On est plus chaud que le climat!


Groetjes,


De Redactie


Ga verder naar editie 3 >

Editie 2 | augustus 2021

Beste lezers,

Wat leuk om jullie weer terug te zien! We stellen jullie graag onze tweede editie van KOELSTOF voor. Met dit tweede vaccin voor milieuactivisten willen we jullie immuun maken tegen klimaatontkenners of mensen die het allemaal al lang opgegeven hebben, of gewoonweg niet bezig zijn met de klimaatverandering. En wat was ons leefmilieu aan het veranderen tussen de edities. Verschrikkelijk. De klimaatcrisis laat zich voelen.

Deze editie biedt elk wat wils! Ga op zoek naar onze verslagen van milieuacties door reporters ter plaatse, een interview met ervaren activisten, allerlei milieutips of poëzie voor de romantische ziel. Bovendien houden we je op de hoogte van actuele begrippen die je vaak hoort bij klimaatactivisme, we schreven een stuk over verzet tegen milieumaatregelen en ja ja, we zijn begonnen aan een doorlichting van de Vlaamse partijprogramma’s!

“Waarom spreken jullie niet consequent van klimaatactivisme? Hoe maken jullie het verschil tussen klimaat en milieu? Pas daarmee op, want dat is belangrijk.” Die vraag kregen we verschillende keren na onze eerste editie. We gaan er graag kort op in maar eerst de termen zelf even uitleggen. Het milieu betekent onze biologische leefomgeving of het geheel van voorwaarden en invloeden die voor het leven van organismen zoals mens, dier, plant en voor levensgemeenschappen van essentieel belang zijn. Het is dus de omgeving waarin we leven. Het klimaat slaat op het gemiddelde weer op lange termijn (bv. 30 jaar). Dus: het klimaat is altijd deel van het milieu, maar niet omgekeerd. Het zijn dus geen synoniemen. Moeten we dan goed oppassen hoe we de woorden gebruiken?

‘Het klimaatprobleem zien als een milieuprobleem, kan de ernst van de klimaatverandering minimaliseren of ons op de foute problemen doen focussen,’ wordt wel eens gezegd. Ze hebben gelijk. Het is natuurlijk niet zo dat, wanneer het beter gaat met het milieu (bv. kwaliteit van water gaat erop vooruit) dat het daarom ook goed gaat met het klimaat. En de klimaatverandering is ons grootste probleem. We moeten dus goed blijven zoeken hoe we actie moeten voeren tegen klimaatverandering! Klimaatactivisten, allemaal samen! Je zou ook kunnen zeggen dat een verkeerde omgang tussen mens en milieu een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering is. Dan moeten we op zoek gaan naar hoe we dat beter kunnen doen en ons milieu is vaak een goede motivator voor verandering. Milieuactivisten, allemaal samen!

We moeten vooral klimaatvriendelijk en dus milieubewust leven, en ons tijdens acties niet onderling laten verdelen door termen. Laat ons samen actie voeren tegen allerlei vormen van slechte milieuverandering, en vergeet daarbij zeker de klimaatverandering niet. Maar dat onderscheid is niet zo belangrijk bij de uitvoering van onze gezamenlijke acties. Klimaatactivisten en milieuactivisten, iedereen, allemaal samen!

On est plus chaud que le climat!

De redactie

Ga verder naar editie 2 >

Editie 1 | juni 2021

Beste lezers,

C’est parti! Met veel trots stel ik jullie onze eerste editie van KOELSTOF voor. Een gratis en onafhankelijk tijdschrift dat milieuactivisme in de kijker zet en meebouwt aan plaats voor milieudebatten.

Om een toekomst te verzekeren die leefbaar is moet er heel veel gebeuren. En de tijd dringt. Zonder de moed erdoor te verliezen, vroeg ik me vaak af: hoe kan ik bijdragen aan die toekomst? De moed die ik nodig had om me dat af te vragen had een duidelijke oorzaak: ik ben niet alleen. Er zijn veel anderen die zichzelf precies dezelfde vraag stellen - mensen die op zoek zijn naar hoe ze kunnen bijdragen aan een betere toekomst.

De klimaatmarsen staken me aan en de COVID-lockdown gaf me tijd. Dat had ik nodig om de pen uit te kiezen als een werktuig. Schrijven kan ongetwijfeld bijzonder krachtig zijn. Na een paar uur peinzen, schrijven, luisteren, typen en lezen had ik een eerste idee af en vond ik mezelf helemaal gereed om een belangrijker ding vast te nemen: mijn GSM. Hop, bellen maar! Naar wie? Dat was niet moeilijk. “Jow jow jow, ik heb hier een idee’tje. Mag ik dat eventueel eens digitaal voorstellen? Kan jij dinsdagavond?”. Grote dingen veranderen doet niemand alleen. Zo alleen zou het in elk geval niet goed komen (en niet half zo plezant zijn).

Arthur, Justine, Matthias, Michiel, Niels, Sien en Valentijn - we begonnen er aan en stopten niet. We zijn eigenlijk nog steeds aan het beginnen! Na veel opzoekingen, schrijven, herschrijven, digitale vergaderingen (en twee in het echt!) en een zoektocht naar de organisatie van de redactie stellen we u met veel trots ons eerste nummer voor. In dit nummer vind je onze reportages, pleidooien, analyses, milieutips en nog meer. We horen zeer graag wat je ervan vindt maar laat het u vooral smaken.

On est plus chaud que le climat!

Elias

Ga verder naar editie 1 >